Bridge logo

Valse Preferentie

 
Wat is valse preferentie?

Indien uw partner, meestal de openaar, twee kleuren heeft geboden en u een langere kaart bezit in zijn tweede kleur, gaat u ondanks dat toch zijn eerste kleur steunen.
De term "Valse Preferentie" is goed gekozen: het omschrijft precies wat het is.

De meest voorkomende situatie is, wanneer uw partner met een kleur opent en na uw antwoord in een kleur of SA, een tweede kleur biedt. U zit bijvoorbeeld west:
V x
T x x
V x x
A B T x x
 
U Partner
1
1SA - 2
2

of bijvoorbeeld met
V x
T x x
x x x x
A H x x
 
U Partner
1
1SA - 2
2

Waarom geeft u hier een valse preferentie?
Wanneer u zou passen op 2, zou u wel eens een manche kunnen missen. Het is een goed plan de bieding open te houden, voor het geval, dat uw partner een redelijk sterk spel heeft.
Wanneer hij geen sterk spel heeft, is het waarschijnlijk beter om in de 5-2 fit te spelen, dan in de 4-3. Indien hij toch een 5-kaart harten bezit, kan hij na uw 2 bod alsnog 3 bieden en zult u de hartenmanche wel bereiken.

Waarom zou u een verkeerde voorkeur aangeven?

Er zijn verschillende redenen om een valse preferentie aan te geven:
  1. U wilt het contract verbeteren.
  2. U wilt de bieding open houden.


Contract verbetering

Partner zou in bovenstaand voorbeeld drie verschillende kaartverdelingen in de schoppen-ruitenkleur kunnen bezitten: 5-4, 6-4 en 5-5.
Wanneer hij een 5-4 of 6-4 schoppen-ruiten verdeling bezit, wilt u natuurlijk liever in de schoppenfit zitten dan in een 4-3 ruitenfit.
Alleen wanneer hij een 5-5 verdeling in beide kleuren bezit, zou het spelen in een ruitenfit beter kunnen zijn.

In de meeste situaties zal de 5-5 fit veel minder vaak voorkomen dan de 5-4 of 6-4 verdeling. De 5-4-3-1 en 5-4-2-2 komen ongeveer in 23% van alle verdeling voor en de 6-4-2-1 en 6-4-3-0 verdeling 6%, totaal dus ongeveer 29%. Dit terwijl de 5-5-2-1 en 5-5-3-0 verdelingen slechts in 5% van alle gevallen voorkomt.

 

De keuze om dus te kiezen voor de 5-2 of 6-2 fit in bovenstaand voorbeeld is dus zeer waarschijnlijk de juiste.

Bieding open houden

Ook wanneer uw partner niet forcing biedt kunt u misschien met zo'n 8-10 punten nog wel een manche maken. Met 18-19 punten zou uw partner wel een sprongbod doen in zijn tweede kleur. Indien hij zijn tweede kleur dus zonder sprongbod doet kan hij dus maximaal een punt of 15-17 kunnen bezitten.
V x
T x x
B x x
A B T x x
A H x x x x
x
H V T x
V x
U Partner
1
1SA - 2
2 4

Met bovenstaande hand gaat partner, alhoewel 4 een mooi contract is, natuurlijk niet 3 bieden.

Vaak wordt een valse preferentie geboden, na een sprong in een nieuwe kleur, bijvoorbeeld:
V x x
T x
B x x
A T x x x
A
A V x x x x
A H V T
V x
U Partner
1
1SA - 3
3

U bezit een langere ruitenhand dan harten, maar wanneer u 4 zou bieden, zou de bieding wel eens uit de hand kunnen lopen. Ook gaat u het 3SA bod in dat geval onnodig voorbij.

Valse preferentie na een reverse sprongbod.

In deze situatie wordt vaak een valse preferentie geboden omdat u nu zeker weet dat de eerst geboden kleur van uw partner langer is. Wanneer u in dit geval een valse preferentie biedt, wordt het gemakkelijker om het beste contract te bereiken.

V x
T x x
V x x
A B T x x
 
U Partner
1
1SA - 3
?

Een vals preferentie bod van 3 is nu het beste bod dat u kunt doen. Met een zeskaart schoppen kan partner 4 bieden en met een 5-5 kaart kan partner eerst nog 4 bieden, waarop u natuurlijk past omdat u in dat geval een 5-3 fit hebt gevonden. Indien partner echter slechts een 5-4 fit bezit, kan hij eerst nog 3SA bieden.

 

Valse preferentie met een 4-kaart steun in de 2e kleur

Indien de tweede kleur een lage kleur is, zult u terug gaan naar partners eerst geboden hoge kleur, zelfs indien u een 4-kaart steun in zijn tweede lage kleur bezit. In dit geval maakt u zich geen zorgen of u in het makkelijkst te spelen contract komt, maar u wilt de bieding wel open houden, niet alleen omdat u misschien wel een manche ziet zitten, maar ook omdat een hoge kleurencontract nu eenmaal beter scoort.

Valse preferentie met een twee kaarten meer steun in partners 2e kleur dan in zijn 1e kleur

Het is zelden goed om partners eerst geboden kleur te gaan steunen, wanneer uw steun in partners tweede kleur, twee kaarten meer bedraagt, dan die voor de eerste kleur. Het resultaat op uw score zal waarschijnlijk niet beter worden, wanneer u die eerste kleur gaat steunen. U kunt beter passen, of met een forcing hand uw partners tweede kleur verhogen.

Valse preferentie met een minimum

Wanneer u geen mogelijkheden ziet een manche te kunnen spelen en de bieding laag wilt houden, kunt u het best passen.
V B x x x
T x
V x x
V T x
 
U Partner
1
1SA - 2
?

Op dit 2 bod kunt u het best passen.