Bridge logo

Switch

 
Marty Bergen heeft naast het ontwikkelen van een aantal (Bergen) conventies ook nog enkele andere bridge ideeen naar voren gebracht; waaronder het Switch principe.
De bedoeling is, dat wanneer de tegenpartij tussenbiedt, wij de overgebleven kleuren omgekeerd bieden.

Dat wil zeggen dat wanneer partner bijvoorbeeld met 1 opent en de tegenpartij 1 tussenbiedt wij 2 bieden om hartens aan te geven en 2 om een klaveren kleur te tonen.

Door zo te bieden zijn er twee potentiele voordelen:
ten eerste moet de tussenbieder uitkomen wanneer wij het contract mogen spelen en
en een tweede voordeel is dat na een schoppen tussenbod de hartenkleur op een lager niveau aan te geven is.

In bovenstaande bieding 1 - [1] - 2, heeft het 2 bod de betekenis van een negatief doublet waarna na partners bod jij weer hartens biedt.

Er kleven wel nadelen aan bovenstaande biedingen. Over het algemeen kunnen er problemen optreden wanneer beide handen nog ongelimiteerd zijn en het nog onbekend is of de handen gebalanceerd zijn.
Wat moet de openaar bieden met een singleton harten met 11 punten en een 4-1-4-4 verdeling; of met dezelfde hand en 14 punten? We verliezen de kracht van een free-bid op 2-niveau. Wanneer 2 dezelfde kaart belooft als het oorspronkelijke 2 bod na het 1 volgbod van de tegenpartij is er geen probleem. Wanneer er echter een klaveren kaart wordt aangeboden na het biedverloop 1 - [1] - 2, wordt het na het 2 wel een probleem om nog de ruiten kleur te bieden.
Deel van de theorie is dat na een 1 volgbod partner naast de 5-kaart harten nog wel een 4-kaart klaveren kan bezitten, maar met een 5-5 harten/klaveren verdeling wordt er (negatief) gedoubleerd.

Waarom zou je echter met zo'n 8 punten en een 5-4 harten/klaveren niet (negatief) doubleren?
Met de meeste handen wil je met deze kracht niet 3 of meer spelen (behalve wanneer partner een sterke hand bezit).
Stel je voor de bieden begint met 1-[1]- 2 ,waarmee je hartens belooft, en de bieding gaat verder met -2-pas-pas-? Wanneer je nu 3 biedt, belooft dat dan een 5-4 met zo'n 8 punten of is dat een forcing bod met een mooiere hand??

Marty Bergen's Switch ideeen zijn beschreven in het 'Bridge Today Magazine' en het boek, Bridge Additions 96, van Matthew Granovetter.