Bridge logo

Doubletten op een SA bijbod

 
Wanneer een SA-contract gedoubleerd wordt is dat meestal een strafdoublet. Een uitzondering hierop is, wanneer het SA bod min of meer geboden wordt, omdat de bieder niets anders weet te verzinnen.

West  Noord  Oost  Zuid
1 pas 1SA?

In dit geval belooft oost niet een gebalanceerde hand, maar ontkent een 4+kaart in één van de andere drie kleuren en is niet sterk genoeg om een bod op tweeniveau te doen. In dit geval heeft een doublet van zuid de betekenis van een openingsdoublet. Alhoewel oost waarschijnlijk een lange klaverenkleur bezit, moet u wel precies weten wat het 1SA bod inhoudt. Indien het inderdaad een klaverenkleur belooft, is het waarschijnlijk zinvol om in een ruiten- of een hoge kleur contract te eindigen voor NZ.
West  Noord  Oost  Zuid
1 pas 1SA?

Ook in dit geval belooft oost niet een gebalanceerde hand, maar ontkent een 4+kaart in één van de twee hoge kleuren en is niet sterk genoeg om een bod op tweeniveau te doen. Ook in dit geval heeft een doublet van zuid de betekenis van een openingsdoublet.
West  Noord  Oost  Zuid
1 pas 1SA?

In dit geval zou schoppen een veilige kleur kunnen zijn, oost kan wel lengte in een of beide lage kleuren bezitten.

West  Noord  Oost  Zuid
1 pas 1SA?

In dit geval zijn er geen veilige kleuren. Oost zou lengte in iedere willekeurige lagere kleur dan schoppen kunnen hebben. Daarnaast kan de openaar, west, gezien zijn waarschijnlijke vijfkaart schoppen ook nog wel een tweede kleur bezitten. Wanneer OW geen fit kunnen vinden, is het ook zeer wel mogelijk dat er voor NZ ook geen fit te vinden is en zij op tweeniveau wel eens gedoubleerd down kunnen gaan. Speciaal wanneer NZ kwetsbaar zijn, zou ik zeer voorzichtig zijn met mijn biedingen als zuid zijnde.