Bridge logo

NAMYATS

 

Namyats is een conventie die ontwikkeld is door Samuel Stayman, u kunt dat zien wanneer u de naam Namyats achterstevoren leest. Het is een opening op 4-niveau in een van de lage kleuren en tevens een preemptieve transfer. 4 belooft een lange hartenkaart, en 4 een lange schoppenkaart.Namyats wordt vaak gespeeld als een sterke variant van de wat zwakkere preemptieve 4 opening. Voor u dus besluit met een Namyats bod te openen moet u dus eerst goed bekijken of de hand sterk genoeg is voor zo'n sterke preempt. De volgende handen moeten dit punt wat verduidelijken:
Hand 1 Hand 2 Hand 3 Hand 4
4
AVB98643
75
93
4
AHVB9864
7
AB3
AVB98643
4
75
93
AHVB9864
4
7
AB3
4: Preempt 4: Namyats 4: Preempt 4: Namyats


Het verschil in de bieding tussen een normale Preempt en Namyats is de kwaliteit van de lange kleur samen met het aantal verliesslagen. Met Hand 1, is het goed om met 4 te openen; dit omdat de kwaliteit van de hand veel minder goed is dan die van hand 2 en ook omdat er te veel verliesslagen zijn. Omdat Hand 2 een sterkere lange kleur heeft en slechts vier verliezers telt, geef je je partner nuttige informatie wanneer je deze hand met een 4 transfer, Namyats, opent.

Zelfs wanneer partner reeds gepast heeft, kan hij toch nog wel 2 azen, of 1 aas en klaveren heer bezitten, en is slem dus nog niet onmogelijk.

De partner van de Namyats bieder kan beslissen wie er leider wordt. Partner biedt eenvoudig weg de opvolgende kleur om aan te geven dat hij geen sleminteresse heeft, en dat hij liever heeft dat zijn partner het contract speelt. Indien hij echter om welke reden dan ook denkt dat het beter is dat hijzelf speelt, dan biedt hij zelf de manche wanneer hij geen sleminteresse heeft. Indien partner bijvoorbeeld Hx of Vxx in een zijkleur heeft is het wellicht beter dat hij speelt.

Indien u wat strengere eisen wilt stellen aan de vorm en de kwaliteit van de hand, dan kunt u aan partners bod een andere betekenis geven. In plaats van dat 4- pas - 4 een transfer is, wordt het 4 bod van partner een Relay. Onderstaande voorbeelden zijn een voorbeeld van deze meer informatieve methode.

Hand 1 Hand 2   Hand 3
H4
AVB9864
H5
53
H4
AHVB986
75
62
 
H3
AH98764
7
963
Omdat aan deze hand troef heer ontbreekt is 1 het juiste openings bod. Omdat deze had twee kleuren bevat met elk twee snelle verliezers is 1 het beste openings bod. Omdat deze hand aan alle voorwaarden voldoet is hier 4 het beste openings bod.


Indien u deze methode van bieden gaat volgen, let er dan op dat bij Hand 3 partners 4 bod geen transfer is, maar een relay bod dat aan de Namyats bieder vraagt de kleur te bieden waar hij twee snelle verliezers in heeft.
Indien openaar geen 2 snelle verliezers heeft dan mag hij zijn kleur herbieden. Wanneer openaar echter een solide kleur heeft met de heer en geen kleur met 2 snelle verliezers, dan biedt hij 4SA (RKC).