Bridge logo

Gemodificeerde ASTRO

 

Deze variant, of modificatie, van de ASTRO conventie wordt gebruikt om na een sterke SA-opening de beschrijving van 2-kleurenspellen in de hoge kleuren te onderzoeken. Om deze conventie te onderscheiden van andere variaties van de ASTRO-conventie, wordt deze Gemodificeerde ASTRO genoemd.

Het bieden gaat als volgt:

2: belooft een lange hartenkleur en misschien een lange lage kleur.
2: belooft schoppen en een nog onbekende lage kleur
2: belooft harten en schoppen

De antwoorden op een 2 of een 2 volgbodzijn hetzelfde als die bij de ASTRO-conventie .

Wanneer de partner van de 2 bieder een 4-kaart of zelfs een 3-kaart harten met tenminste 1 honeur bezit, dan biedt hij 2. Wanneer partner dit niet heeft dan biedt hij 2. De ruitenkleur wordt op deze manier de zogenoemde neutrale kleur.

In het volgende biedverloop:

West Noord Oost Zuid
1SA 2 Pas 2
Pas 2

Alleen door de herbieding van de 2-bieder komt partner te weten of deze een 1-kleurenspel heeft of dat hij nog een tweede (lage) kleur bezit. In bovenstaand voorbeeld belooft noord een 1-kleurenspel met hartens maar zonder een tweede (lage) kleur.

In het geval dat noord een tweede lange kleur met ruiten zou hebben, dan zou hij gepast hebben op zuids neutrale 2 bod. In het geval dat hij een lange tweede kleur in klaveren heeft dan zou hij 3 kunnen bieden, maar hij kan ook, zelfs met een 5-kaart, 2 bieden.

Indien de "Gemodificeerde ASTRO"-bieder na een 1SA opening van de tegenpartij 2 biedt, waarmee hij beide hoge kleuren belooft, zijn de antwoorden hetzelfde als die voor de Landy conventie .

Wanneer de volgbieders 2 bod goed past bij uw kaartverdeling, dan a) pas je met een zwakke hand of b) bied je inviterend met een redelijke hand of c) je biedt de manche met een hele mooie hand.