Bridge logo

Maximaal Doublet

 
Met een maximaal doublet wordt een manchepoging aangegeven. Het wordt toegepast in situaties zoals:
U heeft een fit gevonden.
De tegenpartij heeft tot direct onder uw drieniveau zitten meebieden.
Uw partner heeft geen inviterende hand aangegeven.

Een voorbeeld van een maximaal doublet zou het doublet van oost kunnen zijn:

Noord  Oost  Zuid  West
1 2 23
doublet

Als er nog ruimte zit tussen hun bod op drieniveau en uw bod op drieniveau, dan geeft uw doublet géén manchepoging aan, bijvoorbeeld zoals hieronder:
Noord  Oost  Zuid  West
1 2 23
?

U kunt hier nog 3 en 3 bieden. 3 heeft hier de betekenis van een manchepoging bod, 3 is een competitief bod, terwijl in dit geval het doublet een straf betekenis heeft.
Het maximale doublet is een soort coöperatief doublet op het moment dat wij een fit in een hoge kleur hebben gevonden, in een competitief biedverloop. Met het maximale doublet kunt u het verschil aangeven tussen een bod met een manchepoging betekenis én een bod met een competitieve betekenis.

Voorbeelden:
 
Oost
A V B x x
x x
V x x x
A x
Noord  Oost  Zuid  West
pas 1 22
3 ?
U zou 3 willen bieden, maar u hebt liever niet dat uw partner, met een middelmatige hand, de manche gaat bieden. Wanneer u het maximale doublet speelt, biedt u met bovenstaande hand gewoon 3.

 
Oost
A H B x x
x x
A B x x
H B
Noord  Oost  Zuid  West
pas 1 22
3 ?
Ook met deze hand zou u 3 willen bieden, maar nu u hebt liever niet dat uw partner, met een middelmatige hand, de manche gaat passen. Deze hand is te sterk voor een 3 bod. Met deze hand gebruikt u het maximale doublet om uw partner te inviteren.


Hoe weet partner het verschil?
Een maximaal doublet vraagt in dit soort biedsituaties aan uw partner, om met een enigszins mooie hand, de manche te bieden.
Het bod van 3, zoals in bovenstaande situatie, heeft een competitieve betekenis. Er wordt niet van partner verwacht dat hij nog verder gaat bieden.

Nog een voorbeeld:
Noord  Oost  Zuid  West
1 2 23
doublet

De tegenpartij heeft weer op drieniveau in een kleur meegeboden, direct onder de door u geboden hoge kleur. Uw doublet heeft de betekenis van een maximaal doublet.

Het maximale doublet na volgbiedingen

Bovenstaande maximale doubletten worden toegepast door de openaar. Ook de partij, die gevolgd heeft in een kleur, kan het maximale doublet gebruiken:
Noord  Oost  Zuid  West
1 1 22
3 doublet

of
Noord  Oost  Zuid  West
1 1 22
3 doublet

Het principe blijft hetzelfde. U zou een competitief bod op drieniveau willen doen, of u zou een manchepoging willen doen. Het maximale doublet geeft u hierbij het juiste gereedschap.

Wanneer geen maximaal doublet

Hieronder een paar voorbeelden wanneer het maximale doublet niet wordt toegepast.

Noord  Oost  Zuid  West
1 2 23
doublet

U heeft nog geen fit gevonden: Uw doublet heeft geen maximale betekenis.

Noord  Oost  Zuid  West
1 2 23
doublet

Zoals al eens eerder in dit onderwerp genoemd, is dit doublet niet maximaal, omdat u ook nog 3 of 3 zou kunnen bieden. Een doublet in deze situatie zou een strafbetekenis moeten hebben. In deze situatie zou 3 competitief zijn en met 3 of 3 zou een manchepoging situatie aangegeven kunnen worden.

Noord  Oost  Zuid  West
1 1 22
doublet

De tegenpartij heeft nu in een hogere dan uw kleur gevolgd. Alhoewel u kunt afspreken ook na dit biedverloop het maximale doublet te gebruiken, is dit niet gebruikelijk.

Noord  Oost  Zuid  West
1 2 23
doublet

De tegenpartij heeft nog geen fit gevonden. Uw doublet heeft dus geen maximale betekenis. Straf zou een goede oplossing zijn.