Bridge logo

Krokodillen Coup

 
De krokodillen coup is een speelwijze waarmee u een hogere kaart speelt dan noodzakelijk om te voorkomen dat uw partner wordt ingegooid.
2
A V
 
A 7
9
H
H 5
 
6
6 2
 

De leider, zuid, moet nog twee slagen maken om zijn contract te maken.

Hij speelt schoppenzes uit de hand.
Indien west nu niet het aas speelt komt oost aan slag met de heer en moet naar harten aas-vrouw spelen zodat de leider zijn contract maakt.

Indien west de slag neemt met het aas wordt dit de krokodillen coup genoemd.

Zou schoppentwee uit de dummy gespeeld zijn en west zou de heer van zijn partner hebben overgenomen met het aas is dit geen krokodillen coup.

Voorbeeld:
A H x
A V x x
x x x
T 9 x
 
V B x
x x x
H B T x x
x x
T 9 x x x
H B T 9 x
V x
x
 
x x
x
A x x
A H V B x x x
 
 
West  Noord  Oost  Zuid
   1  21)  22)
pas  2SA  pas  4
pas  43)  pas  6
allen passen
 
1) = Michaels cuebod: belooft tenminste 5-5 kaart in de hoge kleuren
2) = Verdediging tegen Michaels: belooft een forcing hand met een goede klaveren kleur.
1) = Cue

West start met schoppenvrouw welke de leider met het aas neemt. Er zijn elf slagen van top en zuid verwacht dat gezien oosts bod, dat harten en schoppen belooft, de harten heer wel fout zal zitten.

Daarom speelt hij hartenaas in slag twee en troeft hij de volgende harten. Hij gaat met een kleine klaveren naar de dummy en troeft nog een harten met een hoge klaveren (hiermee zou hij hartenheer vangen indien west toch van Hxx gestart zou zijn).

De leider speelt de schoppenheer uit de dummy en troeft nog een harten. Met een kleine klaveren gaat de leider weer naar de dummy en nadat de laatste harten getroefd wordt blijft dit over:
-
-
x x x
x
 
-
-
H B T x
-
T
H
V x

 
-
-
A x x
V
 

Gebaseerd op de bieding en de gespeelde kaarten lijkt het er op dat oost is begonnen met een 5-5 in de hoge kleuren en een singleton klaveren. Oost moet daarom een dubbelton ruiten bezitten; indien dat HV is kan het contract niet meer down. Na ruitenaas en ruiten na moet oost dan in de dubbele renonce spelen.

Ook kan zuid op dubbelton honneur-klein spelen en hopen dat de tegenpartij de fout in gaat.
Hij speelt dus ruitenaas en gaat vervolgens met ruiten van slag.
Als oost de eerste keer een kleine ruiten heeft bijgespeeld moet west zeer alert zijn en ruitenheer leggen (de krokodillen coup) en niet de boer of de tien!

Hij moet zich realiseren dat wanneer zuid AVx gehad zou hebben dit wel een heel vreemde speelwijze is.

Indien schoppentwee uit de dummy wordt gespeeld en als dan de heer van zijn partner zou hebben overgenomen met het aas dan wordt dat geen krokodillen coup genoemd