Bridge logo

JACOBY Transfer

 

Deze conventie is ontwikkeld door Oswald Jacoby en wordt gebruikt door de partner van een 1SA, 2SA of 3SA openaar. Zoals de naam van de conventie al doet vermoeden zijn de biedingen van partner transfers naar een voor hem gunstige kleur.

Uit de praktijk is gebleken dat dit een gunstige manier van bieden is voor het paar. Ten eerste komt de zwakke hand in de dummy en ten tweede is de kans groter, wanneer de sterke hand speelt, dat je een start naar een vork krijgt.


Voorwaarden:

1. Partner van de 1SA-openaar moet tenminste een goede 5-kaart of een wat mindere 6+kaart bezitten.

2. Partner van de 1SA-openaar behoeft geen honeurs in zijn kleur te bezitten.


De transfers naar de hoge kleuren zijn:

1. Het 2 bod vraagt de SA-openaar om 2 te bieden.

2. Het 2 bod vraagt de SA-openaar om 2 te bieden.

Er zijn paren die de transfers hebben uitgebreid met als 2 voor een transfer naar 3, en 2SA als transfer voor 3.


Jacoby Transfer - Deze origine conventie onderscheidt zich van de onderstaande versies in die zin dat deze conventie slechts de transfers naar de hoge kleuren bevat.


4x Transfer - Dit is een uitgebreidere versie van de Jacoby Transfer conventie, waar de partner van de SA-openaar een transfer kan geven naar iedere willekeurige kleur. Ook hier geldt dat de kleur waarnaar getransfereerd wordt in ieder geval een 5-kaart moet zijn.


Minor Suit Stayman - Dit is een uitbreiding op de Stayman conventie waarmee de antwoordende hand tenminste een 4-kaart lage kleur kan tonen. Deze conventie wordt vaak gebruikt zodat de antwoordende hand een heel zwakke hand kan tonen, maar eventueel ook een hand met sleminteresse.


Hieronder volgt een voorbeeld dat aantoont dat het beter is de sterke hand te laten spelen.

West Noord Oost Zuid
-
VBT4
B73
T87542
AV2
H92
AV865
B3
T76
A83
HT92
A96
HB98543
765
4
HV
De bieding:
Pas 1SA Pas 2
Pas 2 Pas 4

Wanneer u de Jacoby Transfer gebruikt wordt de sterke hand leider, en dus onzichtbaar voor de tegenpartij. De sterke hand heeft twee vorken, de AV van ruiten en schoppen. Wanneer oost besluit met ruiten tien te starten, een interne serie, dan is het contract dicht. Ook wanneer oost met troef start (geen goed idee) is het contract gemaakt. Het oude principe dat zuid direct 4 biedt is gedateerd. Wanneer zuid 4 speelt, zou west met vrouw van harten starten en de tegenpartij maakt in dat geval drie harten slagen en een klaveren slag zodat het contract 1 down gaat. Daarom wordt de Jacoby Transfer ten zeerste aanbevolen.


De antwoordende hand wordt de leider in het bieden en moet zijn partner naar het juiste contract leiden. De Jacoby conventie maakt het voor de antwoordende hand mogelijk allerlei handen te bieden. Bekijk de volgende hand van de antwoordende hand:

64
987654
42
753

 

In dit voorbeeld heeft de antwoordende hand nul punten, maar een 6-kaart harten. De antwoordende hand weet dat de 1SA openaar tenminste een 2-kaart harten heeft. Hij biedt dan ook 2, een transfer naar 2. Door 2 te bieden wordt het voor de tegenpartij wellicht ook moeilijker in de bieding te komen.


De verantwoordelijkheid om het juiste contract te bereiken ligt in de handen van de antwoordende hand. Na een transfer heeft de antwoordende hand verschillende mogelijkheden, zoals hierna getoond wordt.


De bieding gaat als volgt, en daaronder de bijbehorende opties:


Openaar Antwoordende hand
1SA 2
2
Pas: geen manche interesse
2SA: een natuurlijk bod, inviterend en semi-gebalanceerd.
3: 2-kleurenspel, natuurlijk bod, forcing, slem interesse.
3: 2-kleurenspel, natuurlijk bod, forcing, slem interesse.
3: 5-5 verdeling in beide hoge kleuren, mancheforcing.
3: 6-kaart, inviterend.
3SA: semi-gebalanceerd en vraagt partner het juiste contract te kiezen.
4: 6-kaart, om te spelen.
4SA: kwantitatief, de troefkleur staat vast.

Het is een goed idee om samen met de Jacoby Transfers ook de Texas Transfer conventie te spelen. Dat houdt in dat 4 een transfer is naar 4 en 4 is een transfer voor 4.
1. Na een Jacoby Transfer is een 4SA bod kwantitatief en partner mag passen.
2. Na een Texas Transfer is 4SA azenvragen. Partner mag niet passen.


Er is nog een manier om transfers te spelen na een 1SA opening, de zogenaamde Smolen Transfer. Het heeft zeker enkele voordelen. Bekijk de conventie maar eens.

Smolen Transfer - Een conventie na een SA opening, waar de SA openaar altijd de leider wordt.


Verdediging door de tegenpartij: Er zijn verschillende conventies waarmee de tegenpartij in de bieding kan komen. Het volgende is een methode en wordt niet conventioneel beschouwd. Veronderstel de volgende bieding:
Zuid West Noord Oost
1SA Pas 2 Doublet

Het is belangrijk te weten te komen wat oosts doublet betekent. Onderstaande regels kunnen gebruikt worden wanneer het doublet een uitkomst doublet betreft (het doublet vraagt partner met de gedoubleerde kleur te starten).


1. Een Pas van Zuid belooft precies een 2-kaart schoppen, of wanneer de transfer naar hartens was precies een 2-kaart harten. Het zegt verder niets over een minimum of maximum SA-hand
2. Zuid kan 2 bieden en de transfer accepteren. Het bod belooft tenminste een 3-kaart schoppen en een minimum SA hand.
3. Een redoublet door zuid belooft een 3-kaart schoppen en een redelijke hand, of gewoon een sterkere hand dan dat een 2 belooft.
4. Zuid kan 3 bieden. Deze herbieding belooft een 4-kaart schoppen en een maximale SA hand

Omdat noord informatie krijgt over zuids krachts en troef-lengte van de SA openaar kan hij veilig zijn bieding daarop aanpassen. Hieronder volgen enkele biedingen beschikbaar voor de antwoordende hand:


 

1. In het geval dat, in bovenstaand voorbeeld, zuid heeft gepast kan noord redoubleren en moet zuid de transfer accepteren.


Zuid West Noord Oost
1SA Pas 2 Doublet
Pas Pas Redoublet Pas
2

De kwaliteit van noords hand is nog steeds niet bekend en hij kan na zuids transfer acceptatie verder bieden. De kracht van noords hand kan varieren van 0 punten tot een maximale hand. Noords hand kan in de vervolg biedingen verteld worden.


2. Er moet een onderscheid gemaakt worden wanneer de antwoordende hand een stop heeft en manchewaarden :
Zuid West Noord Oost
1SA Pas 2 Doublet
AHT64
A85
94
H62
Pas Pas ??

De vraag is wat het beste bod is, redoublet of 3SA. Normaal gesproken ontkent noords 3SA een stop in de kleur van de tegenpartij en dat eerst een redoublet en partners antwoord op de transfer, en dan een 3SA bod een stop in de kleur van de tegenpartij belooft.


3. Een bod van 2 is zeer zwak, en moet in dit geval helaas door noord gespeeld worden.

4. Een nieuwe kleur door de antwoordende hand, in dit geval noord, belooft een minimale hand met een 2-kleurenspel. Bijvoorbeeld

Zuid West Noord Oost
1SA Pas 2 Doublet
T9762
98
7
VB865
Pas Pas 3

Nadat zuid past waarmee hij slechts een 2-kaart schoppen belooft, kan noord een tweede 5-kaart bieden. Dit tweede bod toont minimum waarden en vraagt zuid te passen.


In het volgende voorbeeld wordt een mancheforcing bod door noord gedaan:


Zuid West Noord Oost
1SA Pas 2 Doublet
AV954
8
AB963
65
Pas Pas Redoublet Pass
2 Pas 3

Zuid heeft met zijn pas een 2-kaart schoppen belooft. Noord heeft mancheforcing waarden en moet zuid dwingen te bieden. Dit bereikt hij door te redoubleren waarna hij zijn tweede kleur forcing kan bieden.