Bridge logo

Ingberman

 
Monroe Ingberman, een mathematicus uit New York, ontwikkelde, evenals Splinter en Fragment biedingen en het forcing 3SA antwoord op een 1/ opening, deze conventie.

Deze conventie kan worden toegepast, wanneer uw partner reverse biedt, terwijl u slecht een minimale hand met zo'n zes of zeven punten bezit. Uw puntenkracht lijkt onvoldoende om een manche te kunnen spelen. Wanneer uw partner slechts zestien of zeventien punten bezit voor zijn reverse bod, is het wel van belang dat hij weet dat u zwak bent. Zie deze bieding:

Zuid  West  Noord  Oost
1 pas 1
pas 2 pas 2SA
pas ?

Het 2SA bod is een conventioneel relay bod en ontkent voldoende kracht, zonder voldoende ruiten of klaverensteun om een manche te kunnen spelen.
Oost vraagt met 2SA aan west om met een minimum aantal punten voor zijn reverse om zijn 2SA bod te accepteren, door 3 te bieden. Oost kan daarop passen, of kan corrigeren naar 3.

Bijvoorbeeld:
H x x x
B x x
V x x x
x x
Zuid  West  Noord  Oost
1 pas1
pas 2 pas2SA
pas 3 pas3


Heeft west echter overwaarde voor zijn reverse bod, dan moet hij wat anders bieden dan 3.

Ingberman realiseerde zich dat dit concept, zoals bij alle conventies, niet echt 100% perfect is en voegde het volgende biedverloop toe, om te laten zien dat onderling begrip van de partners heel belangrijk is.

Zuid  West  Noord  Oost
1 pas 1
pas 2 pas 3(?)

De vraag is of het tweede bod van oost, 3, na wests reverse bod rondeforcing, semiforcing, inviterend, mancheforcing of helemaal niet forcing is. Dit zult u zelf moeten afspreken. Zonder afspraak zal de betekenis van oosts 3 semiforcing zijn.

Met x x B x A H B x A H V T x kunt u als west waarschijnlijk het beste gaan passen, maar
met H x x x A H B x A H T x zult u 4 moeten bieden.

Met een hand als x x A B H V B x A H V T x kunt u op oosts 2SA bod, gezien het groot aantal punten samen, het best 3SA gaan bieden.