Bridge logo

Fragment Biedingen

 
Het Fragment bod is een conventie ontwikkeld door Monroe Ingberman. Het is normaal gesproken een sprong bod, vaak ook met dubbele sprong, door de openaar of door de partner van de openaar, waarmee een fit wordt getoond in partners kleur met een singleton of renonce in de 4e kleur.

Alhoewel veel gelijkend op een Splinter bod, verschilt het in de bieding en daarmee samengaand de kleur waar de splinter zich bevind.
Een voordeel is dat een Fragment bod minder snel gedoubleerd zal worden door de tegenpartij dan wanneer de kleur van de singleton of renonce zelf geboden wordt.

Voorbeelden:
Fragment bod door openaar:
Noord  Oost  Zuid  West 
1  pas  2  pas 
4          
Het 4 bod door de openaar is een Fragment bod.
Het is een dubbele sprong en belooft een 2- of 3-kaart in de geboden kleur (harten), een singleton of renonce in de 4e kleur (klaveren) en steun in partners ruiten kleur.

Fragment bod door de antwoordende hand:
Noord  Oost  Zuid  West 
1  pas  1  pas 
1  pas  4    
Het 4 bod door de partner van de openaar is een Fragment bod.
Het belooft schoppen steun en een singleton of renonce in de niet geboden kleur (ruiten in dit geval).

Noord  Oost  Zuid  West 
1  pas  1  pas 
1  pas  4    
Wanneer er drie kleuren natuurlijk zijn geboden heeft een dubbele sprong in de 4e kleur de betekenis van een Fragment bod.
Het 4 bod door de partner van de openaar belooft steun in partners laatst geboden kleur (schoppen) en een singleton of renonce in zijn eerste kleur (klaveren in dit geval).

Noord  Oost  Zuid  West 
1  pas  1  pas 
1  pas  4  pas 
4  pas  5    
Wanneer de Fragment bieder de kleur waarin hij beloofde kort te zijn biedt, dan heeft hij een renonce (in dit geval klaveren)