Bridge logo

Fit Bid
(Competetieve sprong Fit Biedingen)

 
     
  Competitieve sprong Fit Biedingen  
 
     
53 U bezit deze hand en partner opent met 1, wat biedt u?
B985

Afhankelijk van uw bied stijl/systeem zou dat 3, 4, 4 (splinter) of 3 (wat dit ook mag betekenen in uw systeem) kunnen zijn.

3
AHB542
     
 
  Maar veronderstel nu dat de tegenpartij partners 1 opening doubleert of 1 biedt, verandert dit de situatie?  
     
  JA!  
     
 

De tegenpartij heeft waarschijnlijk een fit en het is lang niet zeker dat wij de bieding zullen winnen. Wanneer de tegenpartij het eindcontract mag spelen wil je graag dat partner met 'en start wanneer hij mag uitkomen; en wanneer partner klaveren mee heeft kunnen we misschien op hoog niveau mee bieden. Het antwoord in deze situatie is het 'Competetieve Fit Bod". Onafhankelijk van wat 3 betekent zou hebben wanneer er geen tussenbod/doublet geweest zou zijn kan het sprongbod nu het best gebruikt worden om een 4-kaart steun aan te geven met een goede (geboden) eigen kleur.

 
 

Het sprongbod in een nieuwe kleur belooft dus een limiet of beter met een 4-kaart steun en een goede eigen kleur wanneer de tegenpartij doubleert of volgt in een eigen kleur.

 
     
 

Met bovenstaande hand bied je 3 na een tussenbod/doublet. Dit beschrijft je hand veel beter dan bijvoorbeeld een eventuele splinter. Deze competitieve sprongbiedingen in een nieuwe kleur zijn enkele sprongen, dubbele sprongen zijn splinters.

 
     
  Competitieve Fit biedingen in een nieuwe kleur na partners tussenbod  
 

Competitieve sprong Fit biedingen kunnen ook gebruikt worden na een volgbod van partner. Veronderstel dat uw linker tegenstander opende met 1 en uw partner volgt met 1 en uw rechter tegenstander biedt 1. Ook nu kunt u met bovenstaande hand 3 bieden; een competetief sprongbod in een nieuwe kleur dat een mooie 'en kaart met een 4-kaart -steun belooft.

 
     
  Competitieve sprong Fit biedingen in een nieuwe kleur na eerst gepast te hebben  
 

Competitieve sprong Fit biedingen kunnen ook gebruikt worden nadat u eerst gepast hebt en er niet wordt tussengeboden. Met bovenstaande hand past u wanneer u deler bent (of ook in de tweede hand). Wanneer nu partner in de 3e of 4e hand de bieding opent met 1 zou u Drury kunnen spelen, maar een competitief sprongbod van 3 geeft waarschijnlijk de beste informatie aan uw maat.