Bridge logo

Brits Roman Blackwood

 
De succesvol door het "Blue Team" uit Italië ontwikkelde Roman Blackwood conventie heeft bewezen een zeer nuttige conventie te zijn. Bijna alle antwoorden bij deze conventie zijn zeer duidelijk. Het 5 antwoord kan echter nog wel eens een misverstand opleveren.
Wanneer bijvoorbeeld op het 4SA azenvraagbod een antwoord van 5 gegeven wordt, dan verwacht de vrager klaverenaas plus nog een aas in een onbekende kleur.

Om de onzekerheid over de kleur van het tweede aas te voorkomen is de Roman Blackwood conventie in Engeland enigszins aangepast.
Hieronder volgt het antwoordenschema bij de Britse Roman Blackwood:
  5: Belooft 0 of 3 azen.
  5 : Belooft 1 of 4 azen.
  5 : Belooft 2 azen van dezelfde kleur: / of /.
  5 : Belooft 2 azen van dezelfde kleur: / of /.
  5SA : Belooft 2 azen ongelijk van kleur en ongelijk van hoogte: / of /.


Alternatieve Herenvraag

Indien het antwoord op de azenvraag 5SA is geweest, is het niet meer mogelijk de heren op de normale wijze op te vragen. U kunt echter een andere conventionele manier gebruiken om uw heren aan te geven.
Omdat het bij het spelen van een grootslem vaak belangrijker is te weten in welke kleur er een heer aanwezig is, gebruiken sommige spelers een andere aanpak voor de betekenissen van het 5 en 5 bod wanneer het antwoord op de 4SA azenvraag 5SA geweest zou moeten zijn.

Hieronder volgt het antwoordenschema bij de Britse Roman Blackwood:
  5: Belooft 0 of 3 azen.
  5 : Belooft 1 of 4 azen.
  5 : Belooft 2 azen zonder extra waarden
  5 : Belooft 2 azen met extra waarden en kracht.

Indien de azenvrager uit het hoge kleurenantwoord kan opmaken dat partner eigenlijk een 5SA antwoord had willen bieden, kan hij ook zien welke van de twee combinaties partner bezit.