Bridge logo

5-Kaart Hoog Openen

 

Hieronder een pleidooi voor het openen met een 5-kaart hoog ex Barry Rigal.

BRIDGE is een spel waar het gaat om het maken van zo weinig mogelijk fouten. Een effectief biedsysteem verkleint de kansen op het maken van fouten. Het openen met een 5-kaart hoog laat weinig ruimte voor flexibiliteit voor een opening, terwijl het openen met een 4-kaart hoog je meer keuzemogelijkheden open laat. In mijn geval: als er een keuze is -- neem ik meestal de verkeerde voortzetting.
In competitieve situaties, zoals heel vaak in een paren wedstrijd, is het gebruik van een 5-kaart hoog opening vaak veel effectiever. Zie bijvoorbeeld onderstaande verdelingen.

A 9 6 x x x
A T 9 x x B x x
A T x x x
B x H V x x x

West Noord Oost Zuid
1 2 2 a.p.
Wanneer u 4-kaart hoog speelt dan heeft oost het moeilijk na het 2 tussenbod van oost. Partner best een 3-4-3-3, of misschien wel een 3-4-4-2, verdeling kunnen hebben en u zult waarschijnlijk wel passen. Wanneer u weet dat partner een 5-kaart harten bezit heeft u geen probleem en u biedt 2.
 
A 9 6 H V x x
A T 9 x x B x
A T x B x
B x H T x x x

West Noord Oost Zuid
1 3(1) Dbl(2) a.p.
1) Zwak
2) Negatief
Oost zou ook een singleton harten kunnen bezitten. West weet dat partner weet dat hij tenminste een 5-kaart harten bezit en kan met zijn gebalanceerde hand passen op het negatieve doublet van zijn partner. Wanneer oost naast zijn 4-kaart schoppen ook nog een 3-kaart harten zou bezitten heeft hij in ieder geval nog iets extra's. 3 zal wel gedoubleerd twee down (300) gaan, terwijl 3 met een troefstart ook wel eens down zou kunnen gaan.
Wanneer u 4-kaarten hoog opent kan west niet passen op het doublet; het risico van het missen van een 5-3 fit in harten is te groot en west zal dan ook vaak 3 bieden.

Het is veel veiliger om partners 5-kaart hoog opening preëmptief te verhogen dan wanneer partner een 4-kaart zou kunnen bezitten met zijn opening. In Acol is een preëmptieve verhoging met een 3-kaart gevaarlijk -- partner zou met extra waarden kunnen balanceren. Aan de andere kant is het in Acol mogelijk om een lage kleur met een 4-kaart preëmptief te verhogen, terwijl dit bijna niet mogelijk is wanneer u 5-kaart hoog speelt.

5-Kaart hoog maakt het eenvoudiger een rebid te kiezen omdat partner uw (-5kaart) hoge kleur verdeling al weet.
A 9 x x V x x
A V T x x x
T x H B x x
H x B x x x x

West Noord Oost Zuid
1 pas 1SA a.p.
  Niet veel west spelers zullen op dit 1SA antwoord passen wanneer de 1 opening op een 4-kaart gebaseerd kan zijn. Wetend dat er met een 5-kaart geopend is, maakt het voor west makkelijker om te passen op het 1SA antwoord. Bij ieder eenvoudig biedverloop, in en 5-kaart hoog systeem, hoef je nooit een kleur te herbieden om de 5-kaart hoog te tonen.
De herbieding voor een paar dat 4-kaart hoog met een 2/1 variant opent is in dit soort biedverlopen vaak heel lastig. Zonder verdere 4-kaarten en stoppers in alle kleuren zal er dan toch 2SA geboden worden en kansloos down gaan.

 

Bovenstaand probleem komt minder vaak voor wanneer je een lage kleur opening gebruikt voor gebalanceerde handen (dus 5-kaart hoog openingen). Het is efficienter om gebalanceerde handen met een zo goedkoop mogelijk bod te openen dan met een bod in een hoge kleur welke meer biedruimte wegnemen (dit principe is ook de reden van de biedsystemen waar met een sterke klaveren wordt geopend, zoals bijvoorbeeld Precisie).

Na een opening in een hoge kleur biedt de antwoordende hand in het Acol biedsysteem vaak een nieuwe kleur of 1SA en toont in de tweede biedronde dan bij voorkeur twee of drie troeven aan in plaats van zijn inviterende waardes.
Past u, of biedt u nog met onderstaande hand?
x
V T x x x
A K x
A H T x

West Noord Oost Zuid
1 pas 1SA pas
2 pas 2 pas
?   

Wanneer u weet dat partner slechts een 2-kaart harten bezit zou u er van kunnen overtuigen te passen (5-kaart hoog systeem). Wanneer partner een 3-kaart harten zou kunnen bezitten (u speelt 4-kaart hoog) bent u niet te stoppen onder het 4 niveau.

Een ander voordeel van de 5-kaart hoog opening in combinatie met een sterke SA opening is dat wanneer u een kleur biedt met een gebalanceerde hand: u ofwel te zwak ofwel te sterk bent voor een 1SA opening. U hoeft zich dus geen zorgen te maken om het verschil tussen de beide sterke (15-17 en 18-19) gebalanceerde handen te kunnen bieden.

Het feit dat de antwoordende hand direct met een 3-kaart steun uw kleur kan verhogen of met een minimum zonder steun 1SA kan antwoorden zal vaak voorkomen dat u in een te hoog contract terecht komt.


Barry Rigal: English Bridge, p.40, August 2009