Bridge logo

4-Kaart Hoog Openen

 


Hieronder een pleidooi voor het openen met een 4-kaart hoog ex Paul Bowyer.

Het debat/meningsverschil tussen diegenen die geloven dat een opening van 1 of 1 gebaseerd moet zijn op een 5-kaart en diegenen die volgens het Acol principe de 1 en 1 openen met een 4-kaart duurt al zo lang als ik me kan herinneren. Het meningsverschil duurt dus al jaren, maar is nog steeds niet door een der partijen gewonnen.
In dit onderdeel zult u dit niet verwachten, maar ik vind dat wanneer u met 1 of 1 kunt openen in het 5-kaart hoog systeem u een klein voordeel kunt hebben boven het openen in een 4-kaart hoog systeem. Maar inderdaad: het voordeel is klein, het staat echter niet in verhouding tot de voordelen die de 5-kaart hoog aanhangers u willen doen geloven.
Er is een groot nadeel aan de 5-kaart hoog openingen, een nadeel dat de 5-kaart hoog aanhangers graag onder het tapijt vegen en waarvan ze beweren dat het geen probleem is. Het is gewoon hetgeen er gebeurt na een opening van 1 of 1. Wanneer u 5-kaart hoog en "better minor" speelt worden onderstaande handen met respectievelijk met 1 en 1 geopend:

Hand 1 Hand 2
A B 9 x H B 9 x
A H V x A H V B
B T x A x
x x x x x

(Wanneer u de sterke SA speelt, zou u hand 1 met de ongedekte dubbelton klaveren natuurlijk met 1SA kunnen openen, maar het idee blijft het zelfde) Er zijn ook paren die een 1 opening als 4-kaart spelen en beide handen met 1 openen.
De gemiddelde 5-kaart hoog aanhanger zal dit nadeel negeren en doen alsof dit geen enkel verschil maakt. Onzin! Op handen als hierboven heb ik vele matchpunten als sneeuw voor de zon zien verdwijnen.

Ten eerste kunnen er rampen ontstaan wanneer de tegenpartij na een 1 opening binnen de kortste keren in 3SA komen en partner dan moet uitkomen. Komt hij dan uit met 'jou kleur' klaveren zou 3SA zo maar gemaakt kunnen worden. Zelfs wanneer de tegenpartij in een kleuren contract eindigt heeft partner geen idee waarmee hij uit moet komen.
Wanneer de 1 opening tenminste een 4-kaart belooft en dus ook de 1/ opening zal partner vaak een goede start weten te vinden.

Ten tweede: wat doe je met hand 2 wanneer je met 1 opent en partner antwoord met 1? Simpel, zult u denken: ik bied gewoon 4, dat is toch niet zo moeilijk. Dus wel: Hoe moet partner weten of hij door moet bieden voor een slem contract?
Veel handen zijn afhankelijk van het vinden van een fit en de partner van de paren die "better minor" spelen heeft vaak geen idee na een 1/ opening.

Een hand met Vxx in partners kleur lijkt prachtig als partner een mooie kleur bezit. Wanneer partner echter geen enkele honneur in de geopende kleur heeft blijft het gissen. Bekijk onderstaande hand 3 bijvoorbeeld:
Hand 3 
A B 9 x Partner opent met 1 en u antwoord met deze hand 3 met 1 waarna partner 4 biedt. Hoe waardeert u deze hand? Wanneer partner de kaarten van Hand 2 bezit dan is 5 al een gevaarlijk contract (u mist wellicht twee klaveren en een ruiten); met een redelijke hand met een klaveren stop bij partner is 6 al kansrijk. Als u "bettor minor" speelt zult u misschien hopen op een klaveren stop in partners hand 2 en toch doorbieden naar een kansloze 6.
A H V x
B T x
x x

 

Er zijn andere goede redenen om 4-kaart hoog te spelen. In principe wordt er vaker met 1 en 1 geopend wanneer je 4-kaart hoog speelt en dit maakt het moeilijker voor de tegenpartij om in de bieding te komen. Met hand 4 bijvoorbeeld:
Hand 4 
x x x Met deze hand hebt u liever dat uw rechter tegenstander met 1 (of 1) opent zodat u met 1 kunt volgen dan dat uw rechter tegenstander met een 4-kaart schoppen met 1 opent en u met 2 moet volgen. Zo'n 2 volgbod is veel gevaarlijker dan een 1 volgbod.
Een 1 opening met een 4-kaart zorgt voor deze problemen bij de tegenpartij.
A V B 9 x
H x
B x x


Nogmaals: welke biedingen geven de grootste problemen bij de tegenpartij? De snelle openingen! Wanneer de tegenpartij een biedverloop van 1-3-4 op tafel legt hebt u geen idee (behalve troefstart) waarmee u moet uitkomen of hoe u verder moet verdedigen. Dit soort biedingen komen in de openingen met een 4-kaart hoog veel vaker voor dan bij het 5-kaart hoog systeem.

Paul Bowyer: English Bridge, p.41, August 2009